Over De Cursus
Je leert op deze dag op een andere manier kijken naar je leerlingen. Namelijk met in je achterhoofd de vraag of zintuigelijke prikkelverwerking een rol speelt bij gedrag. Want als een leerling te weinig of te veel prikkels ervaart (onder-of overprikkeld is), leidt dat meestal tot storend gedrag. In deze cursus leert u daar op een andere manier naar kijken en leert u alternatieven te bieden voor storend gedrag.
Inhoud van de workshop:
Tijdens de workshop wordt je door Monique Thoonsen meegenomen in de achtergrond van zintuiglijke prikkelverwerking, op basis van haar boek Wiebelen en friemelen in de klas. Je leert alles over onder-of overprikkeld zijn en de gevolgen die dat heeft voor gedrag. Natuurlijk leer je ook over strategieën die je kunt bieden wanneer je te maken hebt met storend gedrag. Strategieën die binnen jouw routine passen en er voor zorgen dat leerlingen zich beter kunnen concentreren.
Kracht van de workshop zijn de vele praktijkvoorbeelden en het videomateriaal, waardoor je goed leert storend gedrag te beoordelen: is de leerling onder-of overprikkeld? Door veel te oefenen, aan de hand van videobeelden, oefeningen en met eigen casussen, kun je direct de volgende dag aan de slag met wat je geleerd hebt.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Het \\\'prikkelfilter\\\' in de hersenen
- Onderprikkeld en overprikkeld zijn, hoe werkt dat?
- Kijkwijzer \'Wiebelen en friemelen in de klas\'
- Betrekken van leerlingen met behulp van de prikkelmeter
- Zelfregulatie en storend gedrag: Is het echt storend?
- Activerende en kalmerende strategieën, welke passen bij mij en mijn klas?
- Activerende en kalmerende strategieën, wanneer grijp ik in en wanneer niet?
- Uitvoeren van strategieën in de klas, welke afspraken maak ik zodat dat goed verloopt?
- Prikkels in de omgeving; helpt de inrichting van mijn klas met de concentratie?
Deze cursus start om 13.30 uur en zal tegen 18.30 uur eindigen. Dit is inclusief eten.