Het gestreste puberbrein kalmeren
Leerjaar: 2025-2026
Ondervoorbehoud

Nog niet bekend

19 plekken vrij

Het psychische welbevinden van jongeren staat onder druk: maar liefst 37% kampt met mentale klachten. Wat speelt er in hun levens dat deze cijfers zo alarmerend maakt? Is er echt zoveel veranderd ten opzichte van vroeger of zijn jongeren minder veerkrachtig geworden? Waarom vallen steeds meer leerlingen uit op school? In deze bijeenkomst onderzoeken we welke stessfactoren er spelen op school en hoe je leerlingen kunt helpen meer veerkracht te ontwikkelen. Je leert welke preventieve en curatieve maatregelen je als leerkracht kunt nemen. Zodat jouw leerlingen op een gezonde manier met stress kunnen omgaan. 

Over De Cursus

Aan het einde van de bijeenkomst van 2,5 uur:

  • Weet je welke factoren bijdragen aan een verhoogd stressniveau bij jongeren
  • Weet je welke verschillende vormen van stress er zijn en wat dit doet met je welbevinden en gezondheid
  • Heb je kennis en tools gekregen hoe je leerlingen met stressklachten kunt ondersteunen
  • Kun je stress/factoren op je eigen school in kaart brengen en bespreekbaar maken. 

De workshop bestaat uit 1 bijeenkomst van 2,5 uur en de volgende zaken komen aan bod:
Welke verschillende vormen van stress zijn er? Hoe uit stress zich bij jongens en meisjes? Wat doet stress met je gezondheid en geestelijke gesteldheid? Als je stress leert begrijpen, is de volgende stap ontdekken hoe je hiermee om kunt gaan.
Veel interventies richten zich op de cognitieve aspecten van stress, terwijl we de lichamelijke reacties vaak over het hoofd zien. Daarom maken we een uitstapje naar de Polyvagaaltheorie. Deze theorie richt zich op de lichamelijke reacties op stress en hoe we deze kunnen kalmeren. Met ervaringsgerichte oefeningen behandelen we praktische tools die je ook bij je leerlingen kunt toepassen. Wanneer het lichaam weer tot rust is gekomen, ontstaat er ruimte coor cognitieve interventies. 

 


De datum, tijdstip en locatie van deze workshop wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Contact

Wij zijn ons er terdege van bewust dat het scholingsaanbod op deze site niet compleet is en daarmee niet aan ieders wensen kan voldoen. Mocht u specifieke wensen hebben schroom dan niet om dit aan ons door te geven via ons mailadres: academie@sooog.nl. Wij kunnen dan bekijken of er meer belangstelling voor is en of we dit alsnog kunnen toevoegen.

De cursussen zullen veelal op woensdagmiddag of na schooltijd gegeven worden op één van de scholen van SOOOG. De exacte data, tijden en locaties worden zo snel mogelijk bekend gemaakt via de website. Indien u zich heeft aangemeld voor een training, ontvangt u automatisch een mail met daarin de data, tijd en locatie.