Sociale Veiligheid
Leerjaar: 2025 - 2026
Ondervoorbehoud

Locatie nog niet bekend

10 plekken vrij

We leggen in de opleiding een duidelijk accent op het onderhouden en monitoren van een duurzame, veilig, positief en sociaal klimaat.
Monitoren is vanuit ons oogpunt niet een papieren aangelegenheid van lijsten en checklists. Juist het \\\'menselijk\\\' aspect in de vorm van gesprek, dialoog en observaties en samenwerking is van cruciaal belang. Vanuit deze optiek is elk lid verantwoordelijk en monitort mee. 

Over De Cursus

Elk lid van de schoolgemeenschap heeft de verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan een sociaal en veilig klimaat in de school. Eigenaarschap van leerlingen, ouders en leerkrachten ontwikkelen is ons uitgangspunt.  Hierdoor werkt de school gezamenlijk en duurzaam aan een fijne schoolgemeenschap waaraan iedereen bijdraagt en zich verantwoordelijk voelt. Samenwerking, verbinding op basis van respect is ons uitgangspunt. Daar waar ongewenst gedrag voorkomt, bijvoorbeeld in de vorm van pesten, worden duidelijke stappen ondernomen. 

Door in te zetten op een veilig en sociaal klimaat waar iedereen op school verantwoordelijk voor is, leggen we de aandacht op wat we willen realiseren op school. Het monitoren van ongewenst gedrag, wordt door iedereen gedaan: leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel, ouders en leerlingen. Zo kan het pesten gestopt en teruggedrongen worden. Het volgen van dit proces is de taak van een klein team van bijvoorbeeld drie personen. We zoeken binnen de school naar een integratie binnen bestaande werkgroepen: werkgroep gedrag, werkgroep sociaal-emotionele ontwikkeling, PBS-team, KiVa-team, Stuurgroep De Vreedzame school of de vertrouwenspersoon.  Zij coördineren als het ware de schoolgemeenschap (MT, leerkrachten, ouders en leerlingen) in de actieve bijdragen aan het sociaal en veilig klimaat als ook het terugdringen van het pesten. 

De cursus bestaat uit drie studiedagen. Gecombineerd met zelfstudie opdrachten en eindtoetsen/opdrachten.

  • Dag 1: Werken aan het fundament: een krachtig, veilig en sociaal klimaat
  • Dag 2: Pesten begrijpen en handelingsgericht oplossen
  • Dag 3: Het formele kader: de wet en ons beleid

Contact

Wij zijn ons er terdege van bewust dat het scholingsaanbod op deze site niet compleet is en daarmee niet aan ieders wensen kan voldoen. Mocht u specifieke wensen hebben schroom dan niet om dit aan ons door te geven via ons mailadres: academie@sooog.nl. Wij kunnen dan bekijken of er meer belangstelling voor is en of we dit alsnog kunnen toevoegen.

De cursussen zullen veelal op woensdagmiddag of na schooltijd gegeven worden op één van de scholen van SOOOG. De exacte data, tijden en locaties worden zo snel mogelijk bekend gemaakt via de website. Indien u zich heeft aangemeld voor een training, ontvangt u automatisch een mail met daarin de data, tijd en locatie.