Over De Cursus
Leerlingen in het basisonderwijs ontwikkelen zich en leren beter in een sociaal veilig en positief klimaat. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De komende jaren zal de overheid, ook middels inspectie, daar steeds meer aandacht aan geven.
We leggen in de opleiding een duidelijk accent op het onderhouden en monitoren van een duurzaam, veilig, positief, sociaal klimaat. Elk lid van de schoolgemeenschap heeft de verantwoordelijkheid om actief hieraan bij te dragen. Eigenaarschap van leerlingen, ouders en leerkrachten ontwikkelen is ons uitgangspunt. Hierdoor werk je duurzaam aan een fijne schoolgemeenschap waaraan iedereen bijdraagt. Daar waar ongewenst gedrag voorkomt, bijvoorbeeld in de vorm van pesten, worden duidelijke stappen ondernomen.
De opleiding bestaat uit drie blokken:
- Werken aan fundament; een krachtig, veilig en sociaal klimaat
- Pesten begrijpen en handelingsgericht oplossen
- Het formele kader; de wet en ons beleid
Door in te zetten op een veilig en sociaal klimaat waar iedereen op school verantwoordelijk voor is, leg je de aandacht op wat je wilt realiseren op school. Het monitoren van het klimaat, als ook het monitoren van ongewenst gedrag, wordt door iedereen gedaan: leerkracht, onderwijsondersteunend personeel, ouders en leerlingen. Het volgen van dit proces is de taak van een klein team van bijvoorbeeld drie personen. We zoeken binnen de school naar een integratie binnen bestaande werkgroepen: werkgroep gedrag, werkgroep sociaal-emotionele ontwikkeling, PBS-team, KiVa-team, stuurgroep de Vreedzame school of vertrouwenspersoon.
Duur cursus | 3 bijeenkomsten |
Voor wie | Leerkrachten |
Cursus via | Loek Schoenmakers |